Fit deserki na letnie popołudnia
Uwaga, uwaga! Oto przedstawiam Wam, obiecane i wyczekane przepisy na fit słodkości, którymi raczyłam się każdego dnia tego majowego weekendu 🙂 No to lecimy z tymi przepisami!

Pudding chia z musem truskawkowym

Składniki:

*25dag truskawek

*6 łyżek nasion chia(szałwia hiszpańska)

*2 szklanki mleka

*łyżka żelatyny rozrobionej w wodzie

*2 łyżki syropu z agawy(jakie słodzidło używacie)

Przygotowanie:

Przygotować dwa pucharki, do każdego wsypać po trzy łyżki chia. Zalać mlekiem, dodać słodzidło i dobrze wymieszać. Następnie dodać żelatynę rozrobioną wg przepisu na opakowaniu.(generalnie, chia powinny powodować tężenie mleka, ale rzadko kiedy mi się to udaje, dlatego dla pewności dodaję żelatynę). Ponownie wymieszać i odstawić do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem, zmiksować truskawki. Jeśli są kwaśne, dodać słodzidło. Mus wyłożyć na stężały pudding. Podawać schłodzony 🙂

Z podanych składników wychodzą dwa pucharki pokazane na zdjęciu.

Ciastka z masła orzechowego

Składniki:

*5 łyżek lekko zblendowanych płatków owsianych

*łyżka miodu/syropu z agawy/syropu klonowego

*łyżka masła orzechowego

*2 łyżki wody

Przygotowanie:

*Płatki zalać wodą, miodem, dodać masło i poczekać aż wszystko wsiąknie. Wszystko wymieszać dokładnie i formować ciastka.(najlepiej formować wilgotnymi dłońmi, wtedy nic nie klei się do rąk). Piec ok 7min w 170*

Z podanych składników wychodzi ok 7szt ciasteczek pokazanych na zdjęciu.

Fit pralinki

Składniki:

*orzechy włoskie na oko

*płatki owsiane na oko

*rodzynki na oko

*łyżeczka kakao

*łyżeczka oleju kokosowego

*łyżka miodu

*4 łyżki mleka

*wiórki kokosowe do obtoczenia

*łyżka kakao do obtoczenia

Przygotowanie:

*Orzechy zblendować razem z płatkami i rodzynkami tak, by pozostały niewielkie kawałki. Do masy dodać łyżeczkę kakao.

*Do rondelka wlać olej kokosowy, miód i mleko. Wymieszać i podgrzany płyn wlać do miski z suchą masą. Dobrze wymieszać i wilgotnymi dłońmi formować niewielkie kuleczki. Oczywiście moje są dość pokraczne i każda innego rozmiaru 😉 Uformowane pralinki obtaczać: połowę w wiórkach kokosowych, a połowę w kakao. Odłożyć do lodówki na 2 godziny, aby porządnie stężały.

Z podanych składników, w zależności od wielkości kulek, mi wyszło 10 szt pralinek 🙂

Próbujcie, kombinujcie, modyfikujcie przepisy i oznaczajcie mnie pod zdjęciami Waszych dzieł 🙂