Fit deserki na letnie popołudnia
Uwaga, uwaga! Oto przedstawiam Wam, obiecane i wyczekane przepisy na fit słodkości, którymi raczyłam się każdego dnia tego majowego weekendu 🙂 No to lecimy z tymi przepisami!
Pudding chia z musem truskawkowym
Składniki:
*25dag truskawek
*6 łyżek nasion chia(szałwia hiszpańska)
*2 szklanki mleka
*łyżka żelatyny rozrobionej w wodzie
*2 łyżki syropu z agawy(jakie słodzidło używacie)
Przygotowanie:
Przygotować dwa pucharki, do każdego wsypać po trzy łyżki chia. Zalać mlekiem, dodać słodzidło i dobrze wymieszać. Następnie dodać żelatynę rozrobioną wg przepisu na opakowaniu.(generalnie, chia powinny powodować tężenie mleka, ale rzadko kiedy mi się to udaje, dlatego dla pewności dodaję żelatynę). Ponownie wymieszać i odstawić do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem, zmiksować truskawki. Jeśli są kwaśne, dodać słodzidło. Mus wyłożyć na stężały pudding. Podawać schłodzony 🙂
Z podanych składników wychodzą dwa pucharki pokazane na zdjęciu.
Ciastka z masła orzechowego
Składniki:
*5 łyżek lekko zblendowanych płatków owsianych
*łyżka miodu/syropu z agawy/syropu klonowego
*łyżka masła orzechowego
*2 łyżki wody
Przygotowanie:
*Płatki zalać wodą, miodem, dodać masło i poczekać aż wszystko wsiąknie. Wszystko wymieszać dokładnie i formować ciastka.(najlepiej formować wilgotnymi dłońmi, wtedy nic nie klei się do rąk). Piec ok 7min w 170*
Z podanych składników wychodzi ok 7szt ciasteczek pokazanych na zdjęciu.
Fit pralinki
Składniki:
*orzechy włoskie na oko
*płatki owsiane na oko
*rodzynki na oko
*łyżeczka kakao
*łyżeczka oleju kokosowego
*łyżka miodu
*4 łyżki mleka
*wiórki kokosowe do obtoczenia
*łyżka kakao do obtoczenia
Przygotowanie:
*Orzechy zblendować razem z płatkami i rodzynkami tak, by pozostały niewielkie kawałki. Do masy dodać łyżeczkę kakao.
*Do rondelka wlać olej kokosowy, miód i mleko. Wymieszać i podgrzany płyn wlać do miski z suchą masą. Dobrze wymieszać i wilgotnymi dłońmi formować niewielkie kuleczki. Oczywiście moje są dość pokraczne i każda innego rozmiaru 😉 Uformowane pralinki obtaczać: połowę w wiórkach kokosowych, a połowę w kakao. Odłożyć do lodówki na 2 godziny, aby porządnie stężały.
Z podanych składników, w zależności od wielkości kulek, mi wyszło 10 szt pralinek 🙂
Próbujcie, kombinujcie, modyfikujcie przepisy i oznaczajcie mnie pod zdjęciami Waszych dzieł 🙂