Fasolowo-serowy torcik

Wprawdzie Wielkanoc już za nami, ale ten torcik pasuje zarówno na większą okazję, jak również na niedzielne popołudnie 🙂 Jest to delikatna wariacja klasycznego ciasta z czerwonej fasoli konserwowej.

Składniki na ciasto:

*2jaja

*puszka białej fasoli

*80g jogurtu naturalnego

*łyżeczka proszku do pieczenia

*kilka łyżek słodzidła wg uznania

*2 łyżki kakao

Składniki na krem:

*300g serka homogenizowanego naturalnego

*kilka łyżek słodzidła wg uznania

*płaska łyżka żelatyny

*aromat waniliowy

Przygotowanie:

*Fasole opłukać, zblendować z jajkami. Dodać jogurt, kakao, słodzidło i proszek do pieczenia. Wylać ciasto do formy i piec 40min w 180*. Po ostudzeniu przekroić blat wzdłuż.

*Serek zmieszać ze słodzidłem, rozpuszczoną i lekko przestudzoną żelatyną oraz aromatem waniliowym. Masę odłożyć. Kiedy delikatnie stężeje, wyłożyć na ciasto, przykryć drugim blatem i włożyć do lodówki na kilka godzin(a najlepiej na noc).