Fasolowo-serowy torcik
Wprawdzie Wielkanoc już za nami, ale ten torcik pasuje zarówno na większą okazję, jak również na niedzielne popołudnie 🙂 Jest to delikatna wariacja klasycznego ciasta z czerwonej fasoli konserwowej.
Składniki na ciasto:
*2jaja
*puszka białej fasoli
*80g jogurtu naturalnego
*łyżeczka proszku do pieczenia
*kilka łyżek słodzidła wg uznania
*2 łyżki kakao
Składniki na krem:
*300g serka homogenizowanego naturalnego
*kilka łyżek słodzidła wg uznania
*płaska łyżka żelatyny
*aromat waniliowy
Przygotowanie:
*Fasole opłukać, zblendować z jajkami. Dodać jogurt, kakao, słodzidło i proszek do pieczenia. Wylać ciasto do formy i piec 40min w 180*. Po ostudzeniu przekroić blat wzdłuż.
*Serek zmieszać ze słodzidłem, rozpuszczoną i lekko przestudzoną żelatyną oraz aromatem waniliowym. Masę odłożyć. Kiedy delikatnie stężeje, wyłożyć na ciasto, przykryć drugim blatem i włożyć do lodówki na kilka godzin(a najlepiej na noc).