Chilli con carne- ostrrrre danie w gorący dzień

Zdecydowanie dziś brakowało mi czegoś, czego dawno nie jadłam. Najlepiej z jakiegoś dalekiego kraju. Wybór padł na chilli con carne. Mimo, że składniki i smak bardziej podchodzi pod smaki kuchni meksykańskiej lub hiszpańskiej, potrawa pochodzi z amerykańskiego stanu Teksas.

Składniki:

*250g mięska mielonego z indyka

*50g brązowego ryżu ugotowanego

*mała cebula

*3 pomidory

*3 łyżi przecieru pomidorowego

*kawałek chilli

*papryka czerwona

*30g kukurydzy z puszki

*50g czerwonej fasoli z puszki

*ostre przyprawy: pieprz kajeński, czosnek, zioła

*olej kokosowy

*szklanka bulionu(może być warzywny lub drobiowy)

Przygotowanie:

*Na dwóch łyżkach oleju kokosowego podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, gdy się zeszkli, dodać mielone mięsko i smażyć razem ok 10min. Po upływanie czasu, dodać pokrojoną czerwoną paprykę i drobno posiekane chilli, a następnie podlać bulionem.

*Gdy mięso będzie prawie gotowe, dodać kukurydzę oraz fasolę, poddusić razem. Doprawić przygotowanymi przyprawami. Dodać przecier pomidorowy i chwilę jeszcze pogotować. Do mięsa dodać ugotowany ryż i razem wymieszać.

Najlepiej smakuje gorące w mroźny dzień. Rozgrzewa w kilka sekund 🙂