Chilli con carne- ostrrrre danie w gorący dzień
Zdecydowanie dziś brakowało mi czegoś, czego dawno nie jadłam. Najlepiej z jakiegoś dalekiego kraju. Wybór padł na chilli con carne. Mimo, że składniki i smak bardziej podchodzi pod smaki kuchni meksykańskiej lub hiszpańskiej, potrawa pochodzi z amerykańskiego stanu Teksas.
Składniki:
*250g mięska mielonego z indyka
*50g brązowego ryżu ugotowanego
*mała cebula
*3 pomidory
*3 łyżi przecieru pomidorowego
*kawałek chilli
*papryka czerwona
*30g kukurydzy z puszki
*50g czerwonej fasoli z puszki
*ostre przyprawy: pieprz kajeński, czosnek, zioła
*olej kokosowy
*szklanka bulionu(może być warzywny lub drobiowy)
Przygotowanie:
*Na dwóch łyżkach oleju kokosowego podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, gdy się zeszkli, dodać mielone mięsko i smażyć razem ok 10min. Po upływanie czasu, dodać pokrojoną czerwoną paprykę i drobno posiekane chilli, a następnie podlać bulionem.
*Gdy mięso będzie prawie gotowe, dodać kukurydzę oraz fasolę, poddusić razem. Doprawić przygotowanymi przyprawami. Dodać przecier pomidorowy i chwilę jeszcze pogotować. Do mięsa dodać ugotowany ryż i razem wymieszać.
Najlepiej smakuje gorące w mroźny dzień. Rozgrzewa w kilka sekund 🙂