Medycyna potwierdza, że kawa ma mnóstwo pozytywnych efektów medycznych, głównie antynowotworowych i nie tylko. Picie dwóch filiżanek „małej czarnej” dziennie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia marskości wątroby u aż o 43 procent.

Marskość w latach 1980 – 2010 spowodowała ponad milion zgonów na całym świecie.
Choroba może być spowodowana przez szereg czynników, w tym przewlekłe nadużywanie alkoholu oraz otyłość. Tradycyjnie, nadużywanie alkoholu jest jedną z głównych przyczyn marskości wątroby, ale przewiduje się, że otyłość ją za niedługo prześcignie.
Badania medyczne wykazały, że kofeina chroni nasze zdrowie przed zaburzeniami czynności wątroby, ale do tej pory szczegółowej analizy tych danych nie przeprowadzono. Aby rozwiązać ten problem, zespół naukowców zebrał dane z dziewięciu wcześniejszych badań nad skutkami picia kawy na ryzyko marskości.Naukowcy odkryli, że picie jednej filiżanki kawy dziennie doprowadziło do spadku ryzyka rozwoju choroby aż o 22%. Dwie filiżanki tymczasem odzwierciedla spadek 43-procentowy.
Medycyna nie może jednak jak dokładnie działa kawa na nasze zdrowie, chociaż autorzy badania uważają, że może to mieć coś wspólnego z przeciwzapalnymi właściwościami napoju.

1 KOMENTARZ

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.