W niektórych komórkach roślin i glonów zachodzi fotosynteza, tj. zespół reakcji, podczas których energia świetlna zostaje przekształcona w chemiczną, zawartą w cząsteczkach glukozy i innych węglowodanów. Substratami są dwutlenek węgla i woda. Chloroplasty są organellami zawierającymi chlorofil, zielony barwnik, który wychwytuje energię świetlną potrzebną do fotosyntezy. W chloroplastach występują także karotenoidy – żółte i pomarańczowe barwniki, również zdolne do absorpcji energii świetlnej. Jednokomórkowe glony mogą zawierać tylko jeden duży chloroplast, a w komórce liścia może ich być 20-100. Chloroplasty są zwykle nieco większe od mitochondriów; ich długość wynosi 5-10 (im lub więcej. Najczęściej chloroplasty mają kształt dysku i podobnie jak mitochondria zawierają układ błon. Wnętrze chloroplastu jest oddzielone od cytosolu dwiema błonami, między którymi występuje wąska przestrzeń. Błona wewnętrzna ogranicza przestrzeń wypełnioną płynem, zwaną stromą. W stromie znajdują się enzymy odpowiedzialne za wytwarzanie węglowodanów z dwutlenku węgla i wody z wykorzystaniem energii słonecznej. Układ błon wewnętrznych, zawieszony w stromie, składa się z płaskich, dyskowatych woreczków zwanych tylakoidami, z których część ułożona jest w stosy zwane granami. Błony tylakoidów ograniczają trzeci przedział wewnątrz chloroplastu, zwany wnętrzem tylakoidów. Zawierają one chlorofil i są funkcjonalnie podobne do błony mitochondrialnej wewnętrznej, gdyż zachodzi na nich synteza ATP. Pochłonięta przez cząsteczki chlorofilu energia światła słonecznego wzbudza elektrony, których energia zostaje następnie użyta do syntezy ATP i innych cząsteczek przenoszących energię chemiczną. Chloroplasty należą do grupy organelli zwanych ogólnie plastydami, które w komórkach roślin i glonów wytwarzają i gromadzą substancje pokarmowe.
Pozostałe wpisy:
Przeczytaj także:
Diabetolog Kraków
Zdrowie, ile cię trzeba cenić ten tylko się dowie... Kochanowski miał rację, mimo że żył ponad pięć wieków temu. Niestety nasze zdrowie jest coraz...
Kremowe pukle
Chilli con carne- ostrrrre danie w gorący dzień
Zdecydowanie dziś brakowało mi czegoś, czego dawno nie jadłam. Najlepiej z jakiegoś dalekiego kraju. Wybór padł na...