Słonecznikowy chlebek z płatkami owsianymi
Jestem ogromną wielbicielką pieczywa. Ale niestety, w piekarniach gdzie mogę używane są lepszej jakości produkty, nikt nie wie jaka jest kaloryczność danego produktu. Jak pytam o skład, to oczywiście zazwyczaj zostaje mi udostępniony, ale nigdy nie dowiem się w jakich proporcjach, aby samodzielnie sobie tę kaloryczność obliczyć. Aghrrr… Z tego powodu postanowiłam upiec sama chlebek. Oto wyniki mojej pracy 🙂
Składniki:
*500ml jogurtu naturalnego
*łyżka miodu
*300g płatków owsianych błyskawicznych
*przyprawy: pieprz, sól, zioła prowansalskie, odrobina chilli
*ulubione ziarna: ja dodałam około pół szklanki słonecznika łuskanego i ok 50g siemienia lnianego.
Przygotowanie:
*Wszystkie składniki połączyć w misce, wylać do formy keksowej i piec ok 1,5h w 160*.
Dietetyczne leniwe kluseczki- czyli kolacja na słodko
Ostatnimi czasy ciągle chodziłam o marudziłam, że chce mi się klusek. Jakichkolwiek, byle były kluskowate. Z pomocą przyszedł jak zawsze, Instagram i znaleziony tam przepis na dietetyczne leniwe kluseczki twarogowe.
Składniki:
*250g twarogu chudego
*jajko
*25g mąki ryżowej
*aromat migdałowy
*słodzidło
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzuciłam do miksera i dokładnie zmiksowałam. Następnie wilgotnymi dłońmi formowałam kluseczki. Wrzucałam je na lekko osolony wrzątek i gotowałam dosłownie 2,5-3 minuty. Uważajcie, żeby się nie rozgotowały! Po wypłynięciu na wierzch, wyjęłam łyżką cedzakową i podałam z jogurtem naturalnym i jagodami w syropie.
Ze składników w moim przepisie wyszło ok 10 kluseczek różnych wielkości. Kluseczki są bardzo fajnym pomysłem na deser, albo na kolację czy II śniadanie. Mi bardziej smakują na ciepło 🙂